Detaljna vremenska prognoza do polovine novembra: 0vakvim temperaturama se niko nije nada0

Detaljna vremenska prognoza do polovine novembra: 0vakvim temperaturama se niko nije nada0

Sredinom oktobra, Srbija je zabeležila značajan pad temperatura, snižene za oko 15 stepeni, a ovo se desilo nakon što su u nekim delovima zemlje prvi put ove sezone zabeleženi slabi mrazevi.

Međutim, od danas se situacija menja – predstoje topliji dani koji će trajati do kraja meseca, dok prva polovina oktobra bila je neuobičajeno topla, s temperaturama koje su često prelazile 25°C, pa čak i dostizale 30°C.

I pored ovih letnjih vrednosti, jutarnji mrazevi i maglovita jutra podsjećali su nas na nadolazeću jesen, a sredinom meseca temperature su naglo pale, što je dovelo do prvih mrazeva ove sezone u nekim delovima Srbije.

Međutim, od danas se očekuje promjena – Srbija će ponovo uživati u toplijem vremenu i ovih dana će biti umereno oblačno, s maksimalnim temperaturama između 23 i 27°C (u Beogradu do 25°C), Ipak, nagli pad vazdušnog pritiska najavljuje promjenjivo vreme u narednim danima.

Nad Atlantikom se formira snažan ciklon koji se kreće prema zapadnoj Evropi i centralnim područjima, a ovaj ciklon ima veoma nizak vazdušni pritisak u svom centru, što je neobično niska vrednost od 975 mb i Srbija će se nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, što će doneti topliji zrak sa juga i Mediterana.

Očekuju se jaki vetrovi, posebno u petak, sa brzinama koje će na planinama dostizati 100 km/h, a Iako će vikend doneti prolaznu oblačnost i padavine, topliji dani će se nastaviti s temperaturama od 22-23 do 27-28°C.

Krajem oktobra i početkom novembra, Srbija će i dalje imati iznadprosečne temperature, a očekuje se česta ciklonska aktivnost i prolazna oblačnost s padavinama. Jutarnje temperature će se kretati između 10 i 15°C, dok će dnevne temperature biti od 17-18°C do 22-23°C, uz minimalne varijacije.

Nažalost, sušni period bi mogao biti prekinut čestim padavinama, a Iako se zima približava, vreme će ostati toplije od uobičajenog, čak i u prvim danima novembra i Zimska i jesenja odeća neće biti potrebna zbog iznadprosečnih temperatura koje se očekuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *