Jeste li primijetili takvu bubu u svom domu? Čuvajte se nje

Jeste li primijetili takvu bubu u svom domu? Čuvajte se nje

Zeleni čičak (Palomena prasina) može izgledati neupadljivo, ali može uzrokovati brojne probleme, a ovaj štetnik se lako prilagođava različitim okruženjima i, ako se nađe u vašem domu, može uzrokovati više od samo štete biljkama.

Osim što može oštetiti vegetaciju, zeleni čičak oslobađa vrlo neugodan miris koji je teško eliminirati, a portal kobieta.gazeta nudi dodatne informacije o ovom štetniku koji nam ponekad može zakomplicirati život i tokom jeseni, zeleni čičak često traži sklonište od hladnoće, pa može ući u domove u potrazi za toplinom.

Prepoznatljiv je po svom štitastom tijelu, koje obično ima dužinu od 12-14 mm, a boja mu varira od svijetlozelene ili maslinaste do smeđe u jesen, što mu omogućuje da se stapa s okolinom, poput suhog lišća.

Ovaj kukac se hrani sokovima raznih biljaka, uključujući usjeve, voće i grmlje, a tokom proljeća i ljeta, obično se naseljava na lišću i stabljikama biljaka, dok u hladnijim mjesecima traži sklonište u toplim prostorima, uključujući unutrašnjost domova.

Iako zeleni čičak ne predstavlja opasnost za ljude, može postati smetnja, posebno u poljoprivredi i šteti usjevima izvodeći sokove iz voća i povrća, što može smanjiti kvalitetu proizvoda i uzrokovati neugodan okus, a kada osjeti prijetnju, oslobađa snažan i neugodan miris koji može biti uspoređen s raspadnutim voćem ili starim čarapama, što može biti prilično neugodna za ljude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *