Evo sta nose isIamske žene ispod burke: Odgovor je š0kirao mnoge

Evo sta nose isIamske žene ispod burke: Odgovor je š0kirao mnoge

U islamskoj tradiciji, muškarci i žene često pokrivaju svoja tijela kao znak skromnosti i da bi očuvali svoj izgled za one koji ga cijene, a život u islamskim zemljama može biti fascinantan za neke, dok drugima ostaje teško razumljiv, naročito kada je riječ o ženama.

Poznato je da su njihova prava često ograničena, a ovaj članak će se fokusirati na njihovu odjeću, dok kada mislimo na žene u islamskim društvima, prva slika koja nam pada na pamet je njihova tradicionalna odjeća koja ih pokriva od glave do pete.

Odjevni predmeti poput hidžaba i burke često izazivaju znatiželju i pitanja: šta se krije ispod ovih slojeva koje žene nose, a iako se početno može činiti da je odgovor jednostavan, stvarnost je često mnogo složenija.

Žene su često obavezne da sakriju kosu, tijelo, a ponekad čak i lice, a ovo je posebno izraženo u zemljama poput Afganistana, gdje žene imaju ograničenu slobodu kretanja i često su prisiljene nositi burku koja im može stvarati poteškoće.

Posljedice kršenja ovih pravila mogu biti ozbiljne, obično utječući na muškarce odgovorne za te žene, a ne direktno na žene same, a odluka o nošenju burke, hidžaba ili nikaba često zavisi od kulturnih tradicija koje variraju među različitim nacijama i porodicama.

Za mnoge, detalji o tome šta se krije ispod burke za žene su obavijeni misterijom, međutim, a U vrućim ljetnim mjesecima, mnoge žene biraju da nose samo d0nje rublje ispod burke, dok u hladnijim periodima radije oblače topliju odjeću poput haljina ili čak hlača i majica.

Na poznatoj platformi Quora, korisnica je otvoreno rekla: “Nosim burku kako bih sakrila svoju ljepotu i nakit, Iako uživam u dotjerivanju kod kuće, uvijek nosim burku preko svoje odjeće – bilo da su to haljine, traperice ili kratke majice – kad izađem van, a kod kuće, burka samo lagano prekriva moju odjeću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *