0vo je naj0pasnije povrće na pijaci: U njemu ima najviše pesticida, a smatra se i "baksuznim"

0vo je naj0pasnije povrće na pijaci: U njemu ima najviše pesticida, a smatra se i “baksuznim”

Najnovija istraživanja Radne skupine za zaštitu okoliša otkrila su da se u uzgoju i čuvanju hrane koristi više od stotinu vrsta pesticida, kada dođe vrijeme kada se sadi povrće i voće, važno je znati koje vrste hrane sadrže najviše pesticida, kao i one koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno za djecu i odrasle.

Tokom svog gostovanja na Prvoj TV, dr. Filgud je objasnio gledateljima što su pesticidi, njihovu rasprostranjenost i oblasti u kojima se najviše koriste, a pesticidi su hemijski ili biološki proizvodi namijenjeni suzbijanju štetnika na biljkama.

Istraživanja pokazuju da bi u slučaju upotrebe pesticida u manjoj mjeri, prinosi usjeva mogli biti smanjeni za čak 70% i postoje tri glavne vrste pesticida: fungicidi (za borbu protiv gljivica), insekticidi (koji uništavaju insekte) i herbicidi (koji se koriste protiv korova).

Prema dr. Filgudu, pravilna upotreba pesticida ne bi trebala imati negativan uticaj na ljudsko zdravlje, međutim, zbog želje za povećanjem profita, često dolazi do njihove zloupotrebe i Dr. Filgud savjetuje da se prije konzumiranja voća i povrća obavi njihovo temeljno čišćenje kako bi se uklonili pesticidi.

To možete postići tako što ćete voće i povrće namakati u vodi oko 30 minuta, a salatu treba prati list po list kako bi se osigurala potpuna eliminacija pesticida, dok je voće i povrće koje sadrži najviše pesticida uključuje: ljutu papriku, jagode, špinat, rajčicu, breskve, krompir, jabuke, nektarine, kruške, grožđe, slatke paprike, trešnje i celer, a s druge strane, proizvodi poput luka, graška, patlidžana, brokule, kupusa i gljiva obično sadrže manje količine pesticida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *