Testirao sam na sebi, šećer mi je sk0čio na 15: Dr. Perišić up0zorio na voće koje svi tamane, nije tako zdravo

Testirao sam na sebi, šećer mi je sk0čio na 15: Dr. Perišić up0zorio na voće koje svi tamane, nije tako zdravo

Dr. Vojislav Perišić, gastroenterolog, nedavno je u emisiji “Jutro Prve” istaknuo neočekivane blagodati grožđa za zdravlje, a grožđe, koje je veoma popularno u srpskoj kuhinji, nije samo ukusno već i bogato važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Posebno crno grožđe, sa velikom koncentracijom antioksidansa ispod kore, pruža značajne zdravstvene prednosti, a antioksidansi poput resveratrola u grožđu igraju ključnu ulogu u prevenciji kroničnih b0lesti.

Crno grožđe se ističe kao “nutricionističko čudo” zbog svoje sposobnosti da pomogne u prevenciji upala plaka u krvni’m žilama, što doprinosi očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i osim toga, minerali poput magnezija i kalija pomažu u borbi protiv anemije, poboljšavaju zdravlje kostiju i povećavaju snagu mišića.

Međutim, dr. Perišić naglašava da osobe sa specifičnim zdravstvenim stanjima, kao što su visok šećer, hiperglikemija, inzulinska rezistencija i hipertenzija, trebaju biti oprezne pri konzumaciji grožđa, takođe, preporučuje se da se sjemenke grožđa ne odbacuju, već progutaju, jer sadrže visokokvalitetno ulje s omega-3 masnim kiselinama.

Iako grožđe nudi mnoge zdravstvene koristi, važno je konzumirati ga umjereno, posebno za osobe s određenim zdravstvenim izazovima, a Dr. Perišić ističe da umjerena konzumacija grožđa može pomoći u maksimiziranju njegovih prednosti i minimiziranju potencijalnih rizika.

Screenshot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *