Šta ne smijete raditi kad grmi: 0ve 3 stvari ni slučajno - 0bavezno trebate znati

Šta ne smijete raditi kad grmi: 0ve 3 stvari ni slučajno – 0bavezno trebate znati

Munja je prirodni fenomen koji može biti izuzetno opasan i može se pojaviti na različitim mestima u atmosferi. Najčešće se javlja na nekoliko načina: unutar oblaka, između oblaka, između oblaka i atmosfere, ili između oblaka i Zemljine površine, a kada munja udari u tlo, ovo električno pražnjenje stvara veliku količinu energije koja može imati ozbiljne posledice za sve u njenoj blizini.

Sa smrtnim ishodom od udara munje koji se kreće između 10 i 30 procenata, a oko 50 do 70 procenata preživ’elih suočava se sa ozbiljnim p0vredama, naročito na živčanom sistemu, važno je preduzeti sve mere predostrožnosti tokom grmljavinskih nevremena kako biste smanjili rizik.

Evo nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti da biste se zaštitili od opasnosti koje nosi munja:

Informišite se o vremenskim uslovima: Prije nego što izađete napolje, proverite vremensku prognozu, a ako primetite tamne oblake, kišu ili povećanje brzine vjetra, to može biti znak da se oluja približava. Ako ste napolju tokom oluje, odmah potražite zaklon.

Pronađite sigurno sklonište: Ako čujete grmljavinu, to znači da ste u opasnosti od udara munje, a potražite zaklon u čvrstoj strukturi, poput zgrade od opeke i držite se dalje od prozora, otvorenih vrata, metalnih objekata i električnih instalacija.

Tokom oluje izbegavajte upotrebu telefona, mobilnih uređaja, kao i aktivnosti poput tuširanja ili pranja posuđa, jer voda i električni uređaji mogu povećati rizik od p0vreda.

Procena blizine oluje: Koristite pravilo “30 + 30” da biste procenili koliko je oluja blizu, a ako između munje i grmljavine prođe manje od 30 sekundi, potražite zaklon i ostanite unutra najmanje 30 minuta nakon što prestane poslednja grmljavina i ako primetite da vam se kosa uspravlja ili čujete pucketanje, to su znaci da je 0pasnost od udara munje neposredna i trebali biste hitno napustiti područje.

Izbegavajte velike grupe i izložena područja: Tokom oluje, izbegavajte stajanje u velikim grupama i na otvorenim mestima, a ako se nalazite u šumovitim područjima, potražite zaklon blizu manjih stabala i grmlja, i izbjegavajte stajanje ispod velikih, izolovanih stabala ili na rubovima šuma.

Pravilno odabiranje zaklona: Ako se nalazite napolju, izaberite niske oblasti kao što su škrape i udoline bez vode i smanjite kontakt sa tlom tako što ćete čučati, naginjati se napred i držati kolena savijena, a ovo može pomoći da smanjite visinu i minimizirate rizik i ako hodanje nije moguće, čučanje, uvlačenje glave i zaštita ušiju rukama može vam pomoći da se zaštitite od oštećenja bubnjića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *