Da li se vježbanje u trudnoći preporučuje? Evo šta kažu stručnjaci

Da li se vježbanje u trudnoći preporučuje? Evo šta kažu stručnjaci

Vježbanje tokom trudnoće može donijeti mnoge koristi, ali je ključno prilagoditi ga svom trenutnom stanju i potrebama i Ovo nije period kada je potrebno postati vrhunski sportista ili radikalno mijenjati svoje navike, a glavni cilj je osjećati se dobro, bez nepotrebnog stresa.

Stručnjaci ističu da žene koje ostaju aktivne tokom trudnoće često rađaju bebe sa jačim kardiovaskularnim sistemom i boljim općim zdravljem, a Redovno vježbanje može smanjiti rizik od komplikacija poput gestacijskog dijabetesa, prekomjerne težine i čak carske sekcije i također, može skratiti vrijeme porođaja i značajno smanjiti nivo stresa, što doprinosi zdravlju majke i bebe.

Većina fizičkih aktivnosti je sigurna tokom trudnoće, uz oprez i umjerenost. Preporučuju se aktivnosti niskog intenziteta, poput: Plivanja koje je Odlično za održavanje kondicije bez opterećenja zglobova, Vožnje sobnog bicikla koje je Sigurna opcija jer smanjuje rizik od pada.

Hodanja koja je Lagana i sigurna aktivnost koja se može izvoditi svakodnevno i Yoge za trudnice gdje Određene poze su sigurne i korisne, pomažući u poboljšanju fleksibilnosti i disanja, što olakšava porođaj.

Šta izbjegavati prilikom vježbanja: Vježbe koje opterećuju leđa i potrebno je da Izbjegavajte ležanje na leđima duže vrijeme i Zadržavanje daha gdje Ne zadržavajte dah tokom vježbanja kako biste osigurali protok kisika do bebe i treba izbjegavati teške utege i intenzivni treninzi, jer mogu biti opasne.

Kada prestati s vježbanjem: Ako osjetite nelagodu, bol, vrtoglavicu ili bilo kakav simptom zbog kojeg vam nije dobro, odmah prekinite vježbanje i obratite se ljekaru i Važno je slušati svoje tijelo i ne forsirati aktivnost.

Koje trudnice ne bi trebale vježbati: Postoje određena medicinska stanja kod kojih se vježbanje ne preporučuje, uključujući: Bolesti srca, dijabetes ili astmu, Nisko postavljenu posteljicu, te krva’ren’je, slabe cervikalne mišiće.
– Anamnezu pobačaja ili visok krvni pritisak.

Prije nego što započnete bilo koji program vježbanja, uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom kako biste osigurali sigurnost odabranog programa za vas i vašu bebu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *