Svi prave veliku grešku čim se probude, a žene su posebno ugr0žene: Zbog 0voga se g0jite i h0rmoni vam divIjaju

Svi prave veliku grešku čim se probude, a žene su posebno ugr0žene: Zbog 0voga se g0jite i h0rmoni vam divIjaju

Nakon buđenja, mnogi ljudi se vraćaju svojim uobičajenim navikama, a Međutim, studija objavljena u Digitalnoj biblioteci Nacionalnog instituta za medicinu ukazuje na to da ispijanje kafe na prazan stomak može biti štetno za zdravlje, posebno za žene.

Kortizol, hormon koji prati naše biološke ritmove, dostiže vrhunac ujutro, dok je najniži uveče, a Karlin Rosenblum, nutricionistkinja i ljekar koja je intervjuisana za PureWow, ističe da konzumiranje kafe u jutarnjim satima, kada je nivo kortizola najviši, može poremetiti hormonalnu ravnotežu i prirodni ciklus spavanja i buđenja.

Ovaj poremećaj može negativno uticati na 0vulaciju, h0rmonsku ravnotežu i tjelesnu težinu, Dr. Rosenblum upozorava da uzimanje kofeina kada je proizvodnja kortizola na vrhuncu može povećati nivo ovog hormona, Iako uzrok nije potpuno razjašnjen, vjeruje se da je povezan s načinom na koji kafa utiče na određene vitamine i minerale u organizmu.

Kortizol i drugi hormoni su neophodni za optimalno funkcionisanje tijela, ali problemi nastaju kada doživimo hronični stres, što vodi do stalne proizvodnje kortizola i ovo može uzrokovati povišen nivo šećera i insulinsku rezistenciju.

Takođe, ispijanje kafe na prazan želudac može dovesti do probavnih smetnji i povećanja želučane kiseline, što dodatno pogoršava situaciju, a ako imate problema s varenjem, zanimljivo je napomenuti da su hladni napici oko 70% manje kiseli od toplih.

Ako se obično budite oko 7 sati, preporučuje se da prvu šoljicu kafe popijete između 9:30 i podne, jer to odgovara prirodnom opadanju nivoa kortizola dodavanje hrane bogate kalcijumom, kao što su bademi, jogurt ili chia sjemenke, u doručak može pomoći u neutralizaciji kiselosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *