Kosa opada, stalno ste umorni, osjećate slabost u mišićima: 0vo su znakovi da vašem tijeIu nedostaje važan vitamin

Kosa opada, stalno ste umorni, osjećate slabost u mišićima: 0vo su znakovi da vašem tijeIu nedostaje važan vitamin

Ako primijetite gubitak kose, stalni umor i slabost mišića, možda vašem tijelu nedostaje selena, Iako su potrebe za ovim mineralom male, njegov nedostatak može ozbiljno uticati na zdravlje, a Selen ima ključnu ulogu u mnogim važnim procesima, uključujući metabolizam i pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.

Takođe, zdravlje štitne žlijezde direktno zavisi od prisutnosti selena u organizmu, a Količina selena u hrani zavisi od toga koliko ga ima u tlu iz kojeg potiče i u područjima s plodnim tlom, selen se može naći u zelenom povrću, gljivama, sjemenkama, kao i u peradi i ribi, a ako u vašem području selen nedostaje, razmislite o suplementaciji.

Pored gubitka kose, trajnog umora i slabosti mišića, smanjen imunitet je još jedan znak nedostatka selena. Zbog toga je važno redovno konzumirati dovoljne količine ovog minerala, a parovima s problemima plodnosti često se preporučuje povećanje unosa selena u sklopu terapije i zbog toga pobrinite se da unosite dovoljno selena kroz ishranu ili suplemente kada je to potrebno kako biste osigurali optimalno zdravlje vašeg tijela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *