Evo kako izgleda krompir pun toksina: Ni sIučajno ga ne jedite

Evo kako izgleda krompir pun toksina: Ni sIučajno ga ne jedite

Krumpir je iznimno svestrana namirnica koja uživa široku popularnost zbog svojih mnogobrojnih prednosti i ekonomske pristupačnosti, a njegova česta prisutnost na našim stolovima ne iznenađuje, no pojava zelene nijanse na krumpiru može ukazivati na prisutnost potencijalno štetnih spojeva.

Kada su krumpiri izloženi svjetlu, počinju proizvoditi klorofil, koji im daje zelenu boju i ova promjena u boji, koja se odvija od žute ili svijetlosmeđe do zelene, česta je pojava, na tamnijim sortama krumpira prepoznavanje zelenih tonova može biti teže, ali guljenjem se mogu otkriti zelene oznake ispod kože, što ukazuje na nakupljanje toksina.

Iako je klorofil općenito bezopasan i prisutan u mnogim namirnicama, njegova pojava može značiti da je prisutan i solanin, toksični spoj koji se formira zajedno s klorofilom kad je krumpir izložen svjetlosti, a solanin djeluje kao zaštitni mehanizam za biljke protiv insekata i mikroorganizama, no za ljudsko zdravlje može biti opasan.

Pored toga, solanin može oštetiti stanične membrane i negativno utjecati na crijevnu propusnost, dok veće koncentracije solanina nalaze se u koži i unutarnjim slojevima krumpira, a njegove razine mogu porasti izlaganjem svjetlu.

Metode kuhanja, poput prženja ili pečenja, ne utječu na smanjenje razine solanina tijekom kuhanja, pa nije sigurno zaključiti da je zeleni krumpir termički obrađen bezopasan za konzumaciju.

Kada su u pitanju krumpiri s malim zelenim mrljama, preporučuje se uklanjanje tih mrlja i konzumacija preostalog dijela, međutim, ako je zelena boja rasprostranjena po cijeloj površini, najbolje je suzdržati se od konzumacije i ako primijetite bilo kakve promjene boje na krumpiru, savjetuje se ili uklanjanje zahvaćenih dijelova ili bacanje cijelog krumpira kako biste smanjili rizik od potencijalnih zdravstvenih problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *