Koliko dugo piletina smije da stoji u frižideru, a koliko u zamrzivaču? Odgovor će vas iznenaditi

Koliko dugo piletina smije da stoji u frižideru, a koliko u zamrzivaču? Odgovor će vas iznenaditi

Zamrzavanje predstavlja jedan od najsigurnijih i najefikasnijih načina za dugotrajno čuvanje hrane, posebno svježeg mesa kao što je piletina, a dok svježa piletina može ostati sigurna za konzumaciju u frižideru samo 1 do 2 dana, dok je ipak bolje da stoji što kraće u frižideru, a zamrzavanje značajno produžava njen rok trajanja.

Svježa piletina: Ako ne planirate odmah pripremiti piletinu, najbolje ju je zamrznuti, u frižideru, svježa piletina može se čuvati do dva dana, dok se u zamrzivaču može čuvati praktično neograničeno ali treba znati da se optimalna kvaliteta se održava do četiri mjeseca.

Kuhana piletina: Kuhana piletina može trajati 3-4 dana u frižideru, ali kada se pravilno zapakira i zamrzne, može ostati dobra za konzumaciju od 2 do 6 mjeseci, važno je napomenuti da način pakiranja igra ključnu ulogu u sprečavanju opeklina u zamrzivaču.

Opeklina u zamrzivaču nastaje kada zrak dođe u kontakt s hranom, uzrokujući dehidraciju i promjene u teksturi i okusu, iako ove promjene ne predstavljaju zdravstveni rizik, mogu uticati na kvalitetu hrane, stoga je važno koristiti hermetičke vrećice ili posude da biste spriječili isušivanje piletine.

Bakterije se ne mogu razmnožavati u smrznutoj hrani, ali je ključno da piletina bude dobro ohlađena prije zamrzavanja kako bi se izbjegla kontaminacija.

Pravilno pakiranje: Kako biste produžili rok trajanja kuhane ili svježe piletine u zamrzivaču, preporučuje se korištenje vakuumskih vrećica ili vrećica sa zatvaračem kako biste izbjegli kontakt s zrakom.

Spriječite bakterije: Kuhanu piletinu treba brzo ohladiti nakon pripreme i unutar dva sata nakon kuhanja, piletinu treba staviti u frižider ili zamrzivač.

Redovno pregledavajte namirnice: Iako zamrzavanje produžava rok trajanja hrane, važno je redovno provjeravati datume i stanje hrane u frižideru i zamrzivaču kako biste osigurali sigurnost onoga što konzumirate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *