Krompir brzo klija? Čuvajte ih zajedno sa 0vim proizvodom - ni jedan neće proklijati

Krompir brzo klija? Čuvajte ih zajedno sa 0vim proizvodom – ni jedan neće proklijati

Krompir je omiljen u mnogim domaćinstvima, a pravilno skladištenje može značajno poboljšati njegovu svježinu, teksturu i ukus, a u nastavku su neki savjeti za efikasno čuvanje krompira uz druge uobičajene sastojke.

Skladištenje krompira: Da biste spriječili da krompir brzo nikne, stavite jabuku u vrećicu s krompirom, dok je etilen taj koji jabuke ispuštaju pomaže u očuvanju svježine krompira i može odgoditi klijanje do osam sedmica.

Idealni uslovi za skladištenje krompira uključuju hladno, tamno i suho okruženje, pri čemu se preporučuje temperatura od oko 15°C, a garaža ili podrum su najbolji izbori za skladištenje, te se hlađenje ne preporučuje jer niske temperature mogu pretvoriti škrob u šećer, što rezultira slatkastim ukusom.

Preporučena pakovanja: Krompir nije preporučljivo čuvati u plastičnim vrećicama jer one zadržavaju vlagu i dovode do kvarenja, a bolja opcija su prirodne ili papirne vrećice koje omogućavaju dobru cirkulaciju zraka i također, čuvajte krompir i luk odvojeno, jer luk ubrzava klijanje krompira, pa je najbolje izbjegavati zajedničko skladištenje.

Cvekla: Zbog sposobnosti cvekle da apsorbuje vlagu, preporučuje se da je stavite iznad krompira, a drugi način skladištenja povrća uključuje čuvanje luka u čarapama i luk se može čuvati nekoliko mjeseci ako se pojedinačne glavice učvrste čvorom u staroj čarapi, a važno je osigurati skladištenje u hladnom i suhom prostoru.

Banane: Da biste produžili svježinu banana, omotajte vrhove u plastične vrećice kako biste smanjili emisiju etilena.

Povrće: Da bi povrće poput celera, brokule ili zelene salate ostalo svježe do četiri sedmice, umotajte ga u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak.

Paradajz: Svježi paradajz čuvajte u posudi obloženoj papirnim ubrusom na sobnoj temperaturi, vodeći računa da su stabljike okrenute prema gore.

Jabuke: Ako ih čuvate u frižideru na temperaturi od 0 do -1°C, tačnije na donjoj polici, jabuke će ostati svježe do šest mjeseci.

Šargarepa: Čuvanje korjenastog povrća poput šargarepe u pijesku ili piljevini može produžiti njihov vijek trajanja.

Sir: Kada otvorite sir, ne ostavljajte ga u originalnom pakovanju, već ga umotajte u pergament papir, a ova metoda pomaže u očuvanju arome i okusa sira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *