KardioIog tvrdi da ako vam se 0vo dešava dok spavate, dolazi vam lnfarkt: Nimalo nije d0bro za srce

KardioIog tvrdi da ako vam se 0vo dešava dok spavate, dolazi vam lnfarkt: Nimalo nije d0bro za srce

Značaj srca i očuvanje njegovog zdravlja: Srce se smatra ključnim mišićem u ljudskom tijelu, dok zdravlje srca zavisi od različitih faktora, kao što su pravilna ishrana, redovno vježbanje i adekvatan odmor, iako imamo mogućnost da tokom dana donesemo odluke koje direktno utiču na zdravlje srca, važno je i kako naše noćne navike igraju značajnu ulogu u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja.

Kvalitet sna, ili njegov nedostatak, direktno su povezani s radom srca, stručnjaci upozoravaju da poremećaji spavanja, poput nesanice, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući hipertenziju, srčane bolesti i srčanu insuficijenciju.

Povezanost nesanice i krvnog pritiska: Kardiologinja dr. Kejti Tomaško ističe da loš san može značajno negativno uticati na zdravlje srca, naročito kroz uticaj na pritisak i tokom sna, krvni pritisak obično opada, što omogućava srcu i krvnim sudovima da se opuste, međutim, ako dođe do p0remećaja sna, pritisak ne opada dovoljno, što dodatno 0pterećuje srce.

Hronična nesanica i česta buđenja tokom noći mogu dovesti do stalnog povećanja krvnog pritiska, što predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju srca, hipertenzija, poznata kao visok pritisak, jedan je od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti i direktno je povezana s poremećajem sna.

Dugotrajna nesanica može izazvati trajno povišen krvni pritisak, što rezultira oštećenjem krvnih sudova i povećava rizik od srčan0g i m0ždanog i jedan od ključnih razloga za negativan uticaj nesanice na srce je njen efekat na sudove i srčani ritam.

Nesanica može izazvati hormonski disbalans, povećavajući nivo kortizola, hormona stresa, što dovodi do zadržavanja soli i vode u organizmu, dodatno opterećujući srce i povećavajući pritisak, također, nesanica može poremetiti regulaciju šećera, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2, koji je usko povezan s srčanim b0lestima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *