Otkrio sam da moja napa radi samo na 50%: Moja snaha mi je pokazala trik da brzo uklonim svu prljavštinu i masnoću – razlika je ogromna

Otkrio sam da moja napa radi samo na 50%: Moja snaha mi je pokazala trik da brzo uklonim svu prljavštinu i masnoću – razlika je ogromna

Ako filteri na kuhinjskoj nape nisu redovno čišćeni, nakupljene masnoće mogu ometati njen rad, to može rezultirati slabijim usisavanjem pare, što dovodi do nakupljanja masnoće na zidovima, kuhinjskim elementima i površinama, a s vremenom se mogu pojaviti i neprijatni mirisi, a pored toga, nakupljene masnoće predstavljaju sigurnosni rizik zbog svoje zapaljivosti.

Stručnjaci savetuju da se filteri kuhinjske nape čiste barem jednom mjesečno, a učestalost može biti i veća u zavisnosti od toga koliko često se kuva.

Čišćenje filtera na kuhinjskoj nape je jednostavno, a većinu potrebnih materijala vjerojatno već imate kod kuće. Biće vam potrebno: Vruća voda (što je toplija, to je bolje, jer pomaže u otapanju masnoće), sredstvo za pranje posuđa (najbolje ono specijalizirano za uklanjanje masnoće), soda bikarbona (djeluje kao blagi abraziv i pomaže u uklanjanju tvrdokornih naslaga), četka (koristite četku s mekanim ili srednje tvrdim vlaknima da ne oštetite filter), papirni ručnici ili krpa (za sušenje filtera nakon čišćenja)

Prvi korak je uklanjanje filtera iz nape i većina filtera je dizajnirana za lako uklanjanje, lagano ih gurnite ili podignite da biste ih oslobodili, a ako niste sigurni kako to učiniti, provjerite upute za vaš model nape.

Za najbolje rezultate, koristite što topliju vodu, možete koristiti vodu iz slavine, ali ako želite brži proces, zakuhajte vodu i sipajte je u sudoperu ili veliku posudu, vruća voda pomaže u otapanju nakupljene masnoće.

U vruću vodu dodajte veću količinu sredstva za pranje posuđa, idealno ono koje se koristi za uklanjanje masnoće, takođe, dodajte oko 1/4 šalice sode bikarbone, koja će pomoći u razgradnji tvrdokornih naslaga.

Stavite filtere u pripremljenu vodu i osigurajte da budu potpuno uronjeni i ostavite ih da se namaču oko 10 minuta kako bi se masnoće omekšale.

Nakon namakanja, izvadite filtere i pažljivo ih očistite četkom, koristite četku s mekanim ili srednje tvrdim vlaknima za uklanjanje preostalih masnoća, ako je potrebno, dodajte još sredstva za pranje posuđa direktno na četku ili filter.

Nakon što ste temeljito očistili filtere, isperite ih u toploj vodi kako biste uklonili sve ostatke sapunice i sode bikarbone, osigurajte da su svi delovi filtera čisti, a zatim ih osušite papirnim ručnikom ili čistom krpom, a filteri moraju biti potpuno suhi pre nego što ih vratite u napu, kako biste sprečili nakupljanje vlage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *