Nikada se ne biste sjetili: Sve fleke sa odjeće skida jedno sredstvo, a svi ga imamo u kući

Nikada se ne biste sjetili: Sve fleke sa odjeće skida jedno sredstvo, a svi ga imamo u kući

Jedan od najčešćih uzroka zašto deterdžent ostavlja tragove na odjeći je preopterećenje perilice, a kada perilica radi s previše rublja, voda se ne može ravnomjerno raspodijeliti, što rezultira time da se deterdžent ne otapa kako bi trebao i kao posljedica toga, deterdžent ostaje na odjeći umjesto da se u potpunosti ispere.

Osim toga, korištenje prevelike količine deterdženta ili vrlo tvrda voda također mogu doprinijeti ovom problemu, jer otežavaju pravilno ispiranje tkanine, dok neki deterdženti, posebno oni koji sadrže omekšivače ili mirisne aditive, mogu imati voskaste ili masne sastojke koji se lako talože na tkanini ako se ne isperu pravilno.

Kako ukloniti mrlje od deterdženta: Stručnjaci s britanskog portala “The Sun” otkrivaju da se mrlje od deterdženta lako mogu ukloniti alkoh0lnim octom, koji je prirodni dezinficijens i sredstvo za čišćenje, a ocat djeluje kao kiselina koja razbija ostatke deterdženta i pomaže da se on lakše ispere iz tkanine.

Priprema otopine: Pomiješajte jednu šalicu alkoholnog octa s četvrtinom šalice vode, a ova mješavina je ključna jer ocat razgrađuje naslage deterdženta.

Namakanje odjeće: Potopite zagađeni odjevni predmet u pripremljenu otopinu i možete koristiti sudoper ili veću posudu, a dok je odjeća potopljena, nježno trljajte tkaninu rukama kako biste bolje uklonili mrlje, ovaj korak pomaže da se deterdžent odvoji od vlakana.

Vrijeme djelovanja: Ostavite odjeću u otopini najmanje jedan sat, tokom tog vremena, ocat će djelovati na mrlje i pomoći da se deterdžent otopi.

Ponovno pranje: Nakon namakanja, stavite odjeću u perilicu i operite je na uobičajen način, preporučuje se pranje same odjeće ili s nekoliko drugih komada kako biste izbjegli preopterećenje perilice.

Izbjegavajte preopterećenje perilice: Previše odjeće u perilici ne omogućava pravilno ispiranje deterdženta, što dovodi do nakupljanja i ostavite dovoljno prostora kako bi se odjeća mogla slobodno kretati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *