Prestanite da kupujete sir: 1 kg sira iz 1 litra mlijeka za 5 minuta kakvog ne možete kupiti u marketu

Prestanite da kupujete sir: 1 kg sira iz 1 litra mlijeka za 5 minuta kakvog ne možete kupiti u marketu

Pravljenje domaćeg sira kod kuće je jednostavnije nego što mislite! Uz samo nekoliko sastojaka, možete pripremiti svježi krem sir idealan za mazanje, kuhanje ili uživanje samostalno. Ovaj osnovni recept daje mekan i prilagodljiv sir koji možete obogatiti začinskim biljem, začinima ili češnjakom.

Potrebni sastojci su: 1 litra (4 šalice) punomasnog mlijeka, 2 žlice limunovog soka (ili bijelog octa), 1/2 žličice soli, 10 grama maslaca (po želji, za dodatnu kremastost)

Zagrijte mlijeko: Ulijte mlijeko u veći lonac i polako ga zagrijavajte na srednjoj vatri, povremeno miješajući da se ne zagori i zagrijte ga do temperature od oko 85°C, malo prije vrenja.

Dodajte limunov sok (ili ocat): Kada mlijeko postigne željenu temperaturu, skinite ga s vatre i umiješajte limunov sok ili ocat i ovo će uzrokovati zgrušavanje mlijeka i odvajanje krute tvari (gruša) od tekućine (sirutke).

Pustite da smjesa odstoji 10-15 minuta, lagano miješajući nekoliko sekundi kako biste osigurali da se skuta u potpunosti razvije, preko cjedila stavite čistu kuhinjsku krpu ili gazu, a zatim ulijte usireno mlijeko da se odvoji sirutka.

Ostavite da se gruš ocijedi oko 30 minuta za mekši sir, ili duže ako želite čvršću konzistenciju, nakon što se ocijedi, premjestite skutu u zdjelu i dodajte sol (oko 1/2 žličice) i maslac za dodatnu kremastost,  a u ovom trenutku možete dodati i bilje ili začine po izboru, poput nasjeckanog vlasca, češnjaka u prahu ili papra.

Ako želite čvršći sir, umotajte gruš u gazu i pažljivo istisnite višak sirutke, oblikujte sir u kuglu ili blok, prekrijte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata da se stvrdne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *