Doktor Petar otkrio u koje vrijeme treba da pijete vodu: Zapamtite tu satnicu

Doktor Petar otkrio u koje vrijeme treba da pijete vodu: Zapamtite tu satnicu

Dok neke teorije sugeriraju da konzumiranje vode tijekom obroka može biti štetno, a neki nutricionisti to oštro kritiziraju, drugi stručnjaci tvrde da nedostaju znanstveni dokazi koji bi podržali tu tvrdnju, umjesto toga, oni ističu da pijenje vode može biti korisno.

Mnogi ljudi radije konzumiraju vodu ili sok nakon obroka, posebno kada je hrana slana, dok neki osjećaju da voda usporava probavu, drugi ne primjećuju nikakve razlike.

S druge strane, dr. Majkl F. Piko iz klinike Mejo smatra da nema razloga za zabrinutost, on tvrdi da voda ne razrjeđuje probavne sokove niti otežava probavu, već naprotiv, pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari, također ističe da voda doprinosi omekšavanju stolice, čime pomaže u prevenciji zatvora.

Optimalno vrijeme za konzumaciju vode: Preporučuje se postepeno konzumiranje vode tijekom dana, uz određena pravila oko obroka, preporučljivo je piti vodu oko trideset minuta prije obroka, dok se nakon obroka savjetuje čekanje najmanje jedan sat, a kod teže probavljivih namirnica, duže.

Neki stručnjaci savjetuju da se voda ne pije najmanje trideset minuta prije jela i da se čeka najmanje jedan sat nakon obroka, također, vjeruje se da prekomjeran unos vode može uzrokovati jutarnju nadutost, no nutricionistica pojašnjava da je to pogrešna percepcija, oteklina često ukazuje na dehidraciju, a ne na prekomjernu hidrataciju.

Dr. Petar Borović naglašava ključne trenutke kada je hidratacija posebno važna, konzumacija vode odmah nakon buđenja je preporučljiva, jer se u tom trenutku može dogoditi veći broj srčani’h i m0ždanih, tijekom noći tijelo gubi vodu, pa je važno nadoknaditi ju kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *