Poznati meteorolog najavio pogoršanje vremena: Snijeg bi nas mogao iznenaditi, evo i kada

Poznati meteorolog najavio pogoršanje vremena: Snijeg bi nas mogao iznenaditi, evo i kada

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da nas očekuje produžen period suhog i lijepog jesenskog vremena, koji bi mogao trajati sve do 25. oktobra i ovaj stabilan vremenski obrazac rezultat je jakog anticiklona koji trenutno dominira nad našim područjem, a nakon 25. oktobra, mogući su prelomi u vremenskim prilikama, uključujući zahlađenje i padavine.

Čubrilo je objasnio da će vremenske prilike u narednim danima biti pod snažnim uticajem anticiklona, koji će obezbijediti suho vreme na velikom dijelu Balkana, ovaj sistem ne samo da donosi vedro i sunčano vreme, već sprečava prolazak vlažnih frontova koji bi mogli doneti padavine, međutim, položaj anticiklona odrediće koliko će hladniji zrak sa sjeveroistoka Evrope uspeti da prodre do našeg područja.

„U narednih sedam dana, a vjerovatno i duže, naš deo Evrope biće pod uticajem stabilnog anticiklona, što će doneti suho vreme, od samog položaja ovog sistema zavisiće koliko će hladnije mase zraka sa sjeveroistoka uspeti da prodru ka nama,” izjavio je Čubrilo.

Iako se meteorološki modeli slažu oko stabilnog vremena do 19. oktobra, razlike se pojavljuju u prognozama nakon tog datuma, na primer, modeli poput JMA, GFS i CFS sugeriraju da bi oko 19. oktobra moglo doći do prodora svježijeg i suhog zraka, što bi moglo doneti blago zahlađenje bez značajnijih padavina. S druge strane, model ECMWF ne predviđa tu opciju i smatra da će se anticiklon zadržati duže bez značajnih promena.

Prema Čubrilu, do 25. oktobra uživaćemo u stabilnom vremenu, sa hladnim noćima i jutrima, posebno u kotlinama gde je moguća pojava magle i na višim planinskim područjima, iznad 1500 metara, moguće je formiranje prizemnog mraza, tokom dana, očekuje se malo do umjereno oblačno ili pretežno sunčano vreme uz prijatne temperature.

Iako će veći deo oktobra biti pod uticajem stabilnog vremena, postoji mogućnost pojačanog jugoistočnog vetra u košavskim područjima oko 18. do 20. oktobra, ovi vetrovi donose suho, ali hladnije vreme, što može pojačati osećaj hladnoće tokom noći i jutra.

Što se tiče kasnijeg perioda u oktobru, posebno oko 25. oktobra, Čubrilo naglašava potencijalne promene, prema trenutnim modelima, očekuje se jače zahlađenje, koje bi u planinskim delovima moglo doneti prvi značajniji snježni pokrivač, zbog udaljenosti ovog perioda, preporučuje se da se sačekaju preciznije prognoze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *