Najbolji kiseli kupus imaćete ako bure prekrijete ovim, nećete morati ni da pretačete rasol

Najbolji kiseli kupus imaćete ako bure prekrijete ovim, nećete morati ni da pretačete rasol

Priprema zimnice može biti dugotrajan proces, a osim klasičnog ajvara, mnoge domaćice odlučuju se i za kiseli kupus. Donosimo vam smjernice za uspješno kiseljenje kupusa, kako bi vaše zalihe ostale svježe nekoliko mjeseci, a najlakši način za kiseljenje kupusa je omjer: na svakih 30 kilograma kupusa dodajte 1 kilogram soli.

Uklonite vanjske listove, a zatim nožem zarežite korijen, glavice postavite u bačvu i budući da su okrugle, preporučljivo je neke glavice narezati na četvrtine ili polovice, koje ćete umetnuti između cijelih glavica kako biste ih stabilizirali.

Napunite bačvu vodom do visine od dva prsta iznad vrhova glavica, a na vrh stavite drvenu ili plastičnu prešu.

Obično se stavlja kamen ili teža staklenka napunjena vodom na vrh preše, što pomaže kada je bačva puna, ako ostane prostora, kupus se može brže pokvariti zbog izloženosti zraku i u tom slučaju, napunite veću najlonsku vrećicu vodom i stavite je preko kupusa.

Da biste izbjegli prelijevanje salamurom, preko preše ili vrećice stavite deblju pamučnu tkaninu, a zatim dodajte još soli, ova metoda omogućava postupno otapanje soli i taloženje na dnu bačve.

Kupus treba stajati na sobnoj temperaturi otprilike mjesec dana dok se ne ukiseli, ne izlagajte ga prehladnim uvjetima, nakon tog perioda, možete ga premjestiti u hladnije okruženje, ali pazite da temperatura ne prelazi 5 stepeni (npr. u podrumu ili garaži).

Tijekom cijelog mjeseca kiseljenja važno je povremeno provjeravati nivo vode u bačvi, posebno u prvim danima, pobrinite se da kupus ostane potopljen, po potrebi dodajte vode i ako koristite kamen ili staklenku, isperite ih barem svaka dva dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *