Svako jutro navalite na slaninu i evo šta će se desiti: Stručnjaci riješili da progovore, apeIuju na sve

Svako jutro navalite na slaninu i evo šta će se desiti: Stručnjaci riješili da progovore, apeIuju na sve

Povezanost između doručka i nakupljanja masnoće je očigledna, jer je veći unos kalorija ujutro povezan s manjom stopom pretilosti, a glad je često najveći neprijatelj u borbi protiv pretil0sti, što čini mnoge dijete neefikasnim.

Iznenađujuće, slavni “engleski doručak” koji sadrži slaninu možda i nije toliko štetan kao što se obično vjeruje, u Velikoj Britaniji doručak je poznat po obilnosti, s više kalorija nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, u prosjeku, ljudi konzumiraju skoro 1200 kalorija svakog jutra.

U poređenju, prosječan unos kalorija za doručak u Njemačkoj iznosi oko 340, dok je u Portugalu oko 300, moglo bi se pretpostaviti da Britanci češće imaju problema s težinom, dok Portugalci lakše održavaju vitku liniju, međutim, to nije uvijek tačno.

Veza između navika doručka i nakupljanja masnoće je jasna: što više kalorija unesete ujutro, manja je vjerovatnoća da ćete biti pretili, na prvi pogled, može zvučati kontradiktorno da unos više od 1000 kalorija ujutro može biti koristan, s obzirom na to da se tokom dana mora voditi računa o ukupnom dnevnom unosu, koji se preporučuje između 1900 kalorija za žene i 2400 za muškarce, međutim, visokoenergetski doručak pomaže u smanjenju apetita.

Tim naučnika iz Nizozemske i Velike Britanije istraživao je fenomen poznat kao paradoks pretil0sti nakon doručka, u istraživanju su muškarci i žene s prekomjernom težinom četiri sedmice slijedili umjereno niskokaloričnu dijetu.

Nakon toga, njihove navike doručka su promijenjene, jedna grupa je konzumirala obilniji doručak, dok je druga birala lakšu opciju, tokom istraživanja, pažljivo su praćeni energetski troškovi i različiti metabolički pokazatelji sudionika, također, učesnici su davali povratne informacije o tome kako su percipirali ishranu.

Rezultati su pokazali da bez obzira na količinu doručka, nakon četiri sedmice svi učesnici su izgubili tri kilograma težine i nije bilo značajnih razlika u metabolizmu ili potrošnji energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *