Domaće hurmašice, pravi omjer po tradicionalnom receptu: Svima uspiju

Domaće hurmašice, pravi omjer po tradicionalnom receptu: Svima uspiju

Kako bi napravili ove domaće hurmašice, potrebna su vam dva jajeta, dvije šoljice šećera, dvije šoljice ulja, brašno po potrebi i pola praška za pecivo.

Kako bi napravili zaljev, potrebno će vam biti devet šoljice šećera, te 11 šoljica vode. Kada ste pripremili sve sastojke, potrebno je da umutite jaja sa šećerom i uljem, a onda je potrebno da postpeno dodajete brašno i prašak za pecivo dok ne dobijete masu srednje tvrdoće.

Onda ćete od tijesta da oblikujete kuglice veličine većeg oraha, te ih malo spljoštite i pritisnite uz ribež (najsitnije rupice). Nakon što ste to uradili, onda je potrebno da slažete hurmašice u suhu tepsiju koja će biti nepodmazana i peći na 200 do 220 stepeni dok ne dobiju rumenu boju.

U tome periodu dok se one peku ćete napraviti zaljev i to ćete uraditi tako što se šećer zalije sa vodom i promiješa dobro kašikom dok se ne istopi šećer pa onda dodajte sok od jednog limuna. Hurmašice koje su se ispekle zalijte sa hladnim zaljevom i poklopite dok se hurmašice ne ohlade i upiju zaljev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *