Najveća greška u mašini za pranje suđa koju rade skoro svi: Nikada više

Najveća greška u mašini za pranje suđa koju rade skoro svi: Nikada više

Mašina za pranje posuđa je neizostavan kućni aparat u mnogim domaćinstvima, koji značajno olakšava svakodnevne poslove i štedi vrijeme i energiju, zz njenu pomoć, posuđe se brže i efikasnije pere, a često se troši i manje vode u odnosu na ručno pranje.

Međutim, mnogi korisnici nisu svjesni da pogrešnom upotrebom mogu povećati potrošnju vode i energije te ne koriste mašinu na optimalan način, kako bismo vam pomogli da izvučete maksimum iz ovog uređaja, donosimo nekoliko korisnih savjeta o pravilnom korištenju i održavanju mašine za pranje posuđa.

Jedna od čestih zabluda vezanih za korištenje mašine za pranje posuđa je da je potrebno prethodno ispirati posuđe prije nego što ga stavite u uređaj i mnogi vjeruju da će se na taj način postići bolji rezultati pranja, ali ovaj korak je zapravo nepotreban i može dovesti do većeg rasipanja vode.

Stručnjaci savjetuju da prethodno ispiranje posuđa nije potrebno jer su moderne mašine dizajnirane da čiste efikasno čak i bez dodatnog ispiranja, one koriste visoke temperature i snažne deterdžente koji uklanjaju nečistoće bez potrebe za ručnim ispiranjima.

Umjesto ispiranja, dovoljno je s posuđa ukloniti veće ostatke hrane pomoću kašike ili papirnog ubrusa, ovim jednostavnim korakom spriječit ćete začepljenje filtera i omogućiti mašini da radi optimalno, čime smanjujete rizik od potencijalnih kvarova.

Na tržištu postoji mnogo vrsta deterdženata za mašine za pranje posuđa, kao što su gelovi, praškovi i tablete, također su dostupni proizvodi koji sadrže sve u jednom – deterdžent, so i sredstvo za ispiranje i preporučuje se da koristite te proizvode uz odgovarajući program ako vaša mašina nudi takvu opciju.

Važno je pravilno dozirati deterdžent kako bi se postigao najbolji učinak pranja, ako koristite tablete, stavite ih u fioku predviđenu za deterdžent, a ne direktno u korpu za pribor za jelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *