Svaku večer pojedite 1 bananu prije spavanja: 0dmah ćete primijetiti 0vu promjenu

Svaku večer pojedite 1 bananu prije spavanja: 0dmah ćete primijetiti 0vu promjenu

Kalij je ključan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i zdravlje srca, a ako želite dobar san nakon iscrpljujućeg dana i sanjate o tome da brzo zaspite, dobra vijest je da već imate namirnice koje vam mogu pomoći da lakše zaspite svake noći.

Nutricionistica dr. Tracy Lockwood Beckerman objašnjava zašto su banane i puter od kikirikija savršena kombinacija za dobar san, ono što jedemo prije spavanja i u koje vrijeme jedemo može značajno utjecati na kvalitet sna i probavu.

Ako hrana nije probavljena prije spavanja, tijelo će trošiti energiju na probavu umjesto na odmor, povišen nivo šećera može povećati budnost, ističe Beckerman, dodajući da to zavisi od osjetljivosti organizma, također napominje da nezdravi ugljikohidrati prije spavanja mogu produžiti budnost i otežati probavu.

Ipak, nakon napornog dana, mozak često žudi za slatkom hranom koja nudi trenutni, ali kratkotrajni osjećaj zadovoljstva, konzumacija banane s puterom od kikirikija prije spavanja može poboljšati kvalitet sna, banane su bogate kalijem i magnezijem, koji pomažu opuštanju mišića, dok kikiriki sadrži aminokiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin, potičući proizvodnju melatonina.

Ova kombinacija omogućava ugljikohidratima iz banane da povećaju dostupnost aminokiselina iz putera od kikirikija u mozgu, čime se poboljšava kvalitet sna, Beckerman smatra da je ovaj par savršen te preporučuje da ga isprobate.

Osim poboljšanja sna, konzumacija banane i putera od kikirikija prije spavanja nudi i druge zdravstvene koristi: poboljšanje funkcije mišića i prevencija grčeva, povećanje energije i stabilizacija šećera, podrška za mozak i mentalno zdravlje, podrška zdravlju probave, prirodni izvori vitamina i minerala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *