Jeste li svesni da magneti za frižider mogu predstavljati rizik po zdravlje? Na ovo posebno treba obratiti pažnju! Nije bezazleno

Jeste li svesni da magneti za frižider mogu predstavljati rizik po zdravlje? Na ovo posebno treba obratiti pažnju! Nije bezazleno

Kad je riječ o skupljanju uspomena s putovanja, pojedinci se često odlučuju za magnete. Međutim, ključno je uzeti u obzir moguće posljedice prije nego što to učinite. Treba razmisliti mogu li magneti oštetiti elektroničke uređaje ili predstavljati rizik za zdravlje. Kako bi rasvijetlio ovo pitanje, Yuri Mihajlovski, poznati ruski profesor specijaliziran za popularizaciju fizike i znanosti, iznio je bitne čimbenike na koje treba obratiti pozornost pri kupnji magneta.

Već neko vrijeme magneti za hladnjak ostaju omiljeni izbor za uspomene, služeći kao podsjetnici na drage trenutke i posjećena odredišta. Ipak, zdravstveni rizici vezani uz te naizgled bezopasne uspomene mnogi često prođu nezapaženo. Možda su vas voljeni savjetovali da skupite ove malene magnete kao koristan način za uspomenu na svoja putovanja.

Yuri Mihajlovski, istaknuti profesor fizike i znanosti, ima opsežno znanje o ovoj temi i spreman je podijeliti vrijedne uvide. Prema profesoru, magneti za hladnjake koji se obično nalaze u kućanstvima izrađeni su od ferita, stvarajući magnetsko polje relativno male jakosti. Međutim, sada su dostupne alternativne mogućnosti koje koriste neodim, željezo i bor, proizvodeći magnete sa znatno većom magnetskom silom. Ovi snažni magneti mogu ometati elektroničke uređaje. U takvim okolnostima preporuča se odlučiti se za magnete izrađene od ferita. Ključno je imati na umu da ako naše tijelo sadrži željezo, preporučljivo je suzdržati se od korištenja magneta, jer postoji mogućnost da doživite štetno mehaničko privlačenje ili odbijanje.
Za osobe s ugrađenim srčanim stimulatorom pridržavanje ove mjere opreza posebno je važno. Bitno je naglasiti da intenzitet magnetskog polja brzo opada kako se udaljenost povećava. Kako je navedeno u medicinskoj publikaciji povezanoj s “Internal News”, na udaljenosti od 10 centimetara neće biti magnetske interakcije sa željezom u tijelu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *