Svaki roditelj pravi 0vu grešku, 0vako vas djeca nikad neće slušati: Evo kako je ispravno, stručnjaci otkrili trik

Svaki roditelj pravi 0vu grešku, 0vako vas djeca nikad neće slušati: Evo kako je ispravno, stručnjaci otkrili trik

Nekada se djeca znaju lose ponašati iz više razloga, dok je jedan od vrlo čestih razloga dosada i oni brzo uče kako njihovo ponašanje može da ima efekat i posebno im to bude od koristi ako dobiju šta žele, a zbog toga stručnjaci savjetuju roditelje da se drže ovih stvari:

Modelirajte smireno ponašanje: Ako vi pokazujete smirenost u situacijma kada dođe do konflikta, onda je i veća šansa da će da usvoje takav pristup, pa sa galamom na dijete ćete ga samo naučiti da je to prihvatljiv način da izražava svoje frustracije.

Dajte izbor djeci: Sa pružanjem izbora, to može da zadovolji njihovu potrebu za kontrolom i za samostalnošću, pa ako treba da očiste svoje gračke prije spavanja, onda ih pitajte šta bi radije prvo uradili.

Komunicirajte također a djecom i nikada ne govorite “Jer sam ja to tako rekao”, nego im objasnite šta je razlog i zbog čega bi to trebali da urade. Također je bitna stvar da uspostavite rutinu za aktivnosti u kući i sve to može da poboljša organizaciju i ponašanje vase djece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *